Izzadó bájtok és bitek
Szerver és vezérlőtermek hűtésének speciális kérdései

Az informatika és computer technológia olyan szinten részévé vált mindennapi életünknek, hogy a szerver szó jelentésének megfejtése már szinte senkinek nem okoz problémát.

Mindeközben viszont nagyon sokan megfeledkeznek arról, hogy ezeknek az elektronikai bereknek a működése csak bizonyos, igen optimálisnak nevezhető körülmények között tökéletes.

Ezek a körülmények pedig sokszor a levegő hűtésével érhetők csak el, hiszen maguk a készülékek hőt termelnek, miközben a legtöbb esetben a lehető legkisebb helyre igyekeznek ezeket besűríteni.

Ennek a kérdésnek a megoldása rendkívül egyszerűnek tűnik: tegyünk fel egy klímaberendezést és máris meg van oldva a szerverszoba hűtése. Igenám, csakhogy egy szerverterem hűtése sokkal speciálisabb kérdéseket vet fel, mint hogyha komforthűtésről beszélnénk.

Miről is van szó valójában?

Egyrészt, hogy a computerek nemcsak nyáron, hanem télen is hőt termelnek,

másrészt folyamatosan igénylik a hűtést,

harmadrészt nem igazán veszik észre, hogyha a klímaberendezéssel valami probléma történik.

 

Vegyük sorba ezeket a kérdéseket.

 

Tehát a computerek nemcsak nyáron termelnek hőt, hanem télen is. Éppen ezért egy olyan problémával kell szembenéznünk, hogy van egy olyan szobánk, amely télen is hűtésigénnyel áll elő.

Mi sem egyszerűbb ennél - gondolhatnánk - hiszen télen amúgy is hideg van, így télen hűteni rendkívül egyszerű dolog. Valóban így lenne ez, hogyha azok a klímaberendezések, amiket a mindennapokban használunk, nem arra lennének kitalálva, hogy NYÁRON hűtsenek. De sajnos erre vannak kitalálva.

 

Éppen ezért télen, amikor sokkal könnyebb lenne elvileg leadni a beltérből elvont meleget a kültérnek, ezek a készülékek egy egyensúlytalansági állapotba kerülnek és ezért legrosszabb esetben akár működésképtelenné is válhatnak. Egyszerűen arról van szó, hogy egy téli üzemben működő hűtőberendezést teljesen másképp kell méretezni, másképp kell szabályozni, mint egy nyári üzemben működőt.

 

Ha pedig arról van szó, hogy ennek a készüléknek télen is és nyáron is helyt kell állni, akkor bizony már egyből látható, hogy nem is olyan egyszerű a feladat, amiről beszélgetnünk kell.

 

Nézzük pár szóban, hogy miért is jelent problémát a téli üzemű hűtés. A klímaberendezés egy olyan készülék, ahol a kül- és a beltéri egységben történő folyamatoknak egyensúlyban kell lenniük. Amennyi hőmennyiséget elvonunk a beltérből annyit a kültérbe le kell adni.

Ha nem ez történik, a készülék nem fog korrektül működni, egy egyensúlytalansági állapot áll be, amely a készülék erőlködéséhez vezet és rosszabb esetben a tönkremeneteléhez is.

A klímaberendezés télen hűtő üzemmódban történő üzemeltetése tehát azt jelenti, hogy ezt az egyensúlytalansági állapot meg kell szüntetnünk, azaz olyan működési módot kell elérni, amely akkor is üzemképes, amikor a külső hőmérséklet 0 fok alá süllyed.

 

Ez alapvetően két problémát vet fel.

Az első kérdés viszonylag egyszerűen megoldható. A klímaberendezésben egy motor van, amely motor kenést igényel. Ennek a megoldására kenőolajjal van feltöltve a készülék, ez végzi el ezt a feladatot. Ez a kenőolaj azonban 0 fok alatt megdermed, és hogyha megdermedt olajjal indul el a készülék, akkor ez azt eredményezi, hogy nem lesz kenése a motornak, így az tönkremehet.

Ezt egy egyszerű módszerrel ki lehet küszöbölni: egy fűtőszálat kell a motorra rátenni, amely minden olyan esetben, amikor a külső hőmérséklet már túl alacsony ahhoz, hogy az olaj kellő viszkozitása biztosítva legyen, automatikusan bekapcsol, és egy nagyon minimális áramfelvétellel fűti a kompresszort. Ezzel biztosítja, hogy a benne lévő olaj indításkor megfelelően folyékony legyen.

Ezt a megoldást karterfűtésnek nevezik és korszerű berendezésekben már automatikusan beépítésre kerül.

Nehezebb kérdés az egyensúlytalansági állapotot megszüntetni, hiszen ez már egy méretezési probléma, és könnyen belátható az, hogy teljesen más méretezés szükséges egy +40 fokban történő és más egy -5 fokban történő hőleadáshoz.

A probléma lényege, hogy az a hőcserélő, az a kültéri egység méret, amelyik +40 fokban is képes hőt leadni, azaz képes arra, hogy a legnagyobb nyári melegekben is hűtsön, az túl nagy ahhoz, ami -5 fokban szükséges lenne. Ezért meg kell oldani azt, hogy -5 fokban ne vonjon el több hőt a kültéri egységből a ventilátor, ill. a külső levegő, mint amennyi feltétlenül szükséges.

Erre kétféle módszer van.

Az egyik, amikor a kültéri egység ventilátorának fordulatszáma szabályozott, azaz minél alacsonyabb a külső hőmérséklet, annál kevesebb levegőt mozgat át a kültéri egységen.

Ez egy korrekt és jó megoldás, de sajnálatos módon nem elégséges. Ezekkel a megoldásokkal kb. -5 fokig lehet hűtőberendezést átalakítani vagy megépíteni oly módon, hogy az nyári üzemben is alkalmas legyen a hűtésre.

Ha ennél alacsonyabb hőmérsékleten is hűtésre van szükségünk, akkor már más, ennél bonyolultabb megoldások is kellenek, egészen konkrétan a vezérléstechnikához is hozzá kell nyúlni.

Ezt olyan módón kell megtenni, hogy a készülék teljesítménye egyensúlyban legyen a kül- és a beltéri egységnél. Ha ön már olvasta az inverteres megoldásokról szóló cikkemet ezen az oldalon, akkor viszonylag könnyen eljut arra a következtetésre, hogy egy remek lehetőség az inverteres teljesítményszabályozás előnyeinek kiaknázására az, hogy egy ilyen téli hűtés üzemmódban fenntartsuk az egyensúlyi állapotot a kültéri egység és a beltéri egység között.

Hiszen egyszerűen azt a problémát kell megoldani, hogy a kültéri egységben az alacsony külső hőmérsékleten elvonható teljesítmény arányában üzemeljen a készülék motorja azaz a kompresszor, így nem áll fenn az a probléma, hogy túlhűtés egyensúlytalansági állapot következzen be.

Természetesen vannak olyan rendszerek, különösen nagyobb rendszerekről kell itt beszélnünk, amelyek nem inverter technológiával is megoldanak -5 foknál lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten is hűtést, de itt már a rendszer vezérlése olyan elemeket is tartalmaz, amelyet egyébként az egyszerűbb splitklíma berendezések nem.

Itt a részletekbe való belebonyolódás nélkül különböző bypass szelepekre és a vezérlés által nyitott, ill. zárt átkötésekre lehet gondolni.

A technológiai ill. szervertermi hűtések legbonyolultabb kérdését ezzel gyakorlatilag megoldottnak is tekinthetjük.

 

A cikk elején említettem még két olyan pontot, ami még igen lényeges szempont, amikor ilyen feladat megoldásáról van szó.

 

Ebből az egyik az automatikus újraindítás kérdése. Egy szerverteremben hogyha akármilyen rövid áramszünet miatt megáll a hűtés, a hűtési teljesítmény, annak az áram újra megjelenésével természetesen automatikusan újra kell indulnia. Ha ez nem történik meg, akkor nagyon rövid idő alatt bekövetkezhet a készülékeknek, szerverberendezéseknek a túlmelegedése és esetleges leállásuk.

Ami egy komfort berendezésnél nem jelent problémát, hiszen ott az ott ülők észreveszik, hogy melegük van és értesítik a szervizet. Ha pedig nem is veszik észre, akkor meg nem jelentős probléma, hogy nem megy a klímakészülék.

Ezzel szemben a szerverberendezések általánosságban nem alkalmas ilyenfajta riasztásra, így kénytelenek vagyunk a technika megbízhatóságára, ill. az automatikus újraindulásra bízni magunkat.

Ez nem egy különösebben bonyolult kérdés, nagyon sok klímaberendezés elektronikája képes erre, de nem automatikus tartozéka a klímaberendezésnek, ezért szervertermi készülék beépítése esetén erre mindig figyelemmel kell lenni.

 

Végül de nem utolsó sorban természetesen nagyon fontos kérdés a megbízhatóság. Abban az esetben, hogyha szervertermi berendezéseiről beszélünk a klímagépek üzemóra ideje lényeges nagyobb lesz, mint komfortklímák esetében. Nem elképzelhetetlen a 365 napos üzem sem.

Ez pedig csak jó minőségű, megbízható és tartós készülékkel oldható meg üzembiztosan.

Nem ritka feladat, hogy különösen kritikus alkalmazások esetében több azonos teljesítményű klímakészülék is beépítésre kerül, hogy bármilyen meghibásodás esetén azonnali indulással rendelkezésre álljon a computer technológia hűtése.

 

Mi az amit jómagam ajánlani tudok abban az esetben, ha ilyen feladatról van szó?

Leginkább azokat a készülékeket, amelyeket gyárilag erre a feladatra szántak.

 

Honlapunkból láthatja, hogy elsősorban a Daikin készülékeit emeljük ki minőség tekintetben, így természetesen a legelsők közt itt is a Daikin berendezéseit említjük.

 

Tesszük ezt azért is, mert kínálatunkban gyakorlatilag ez az egyetlen olyan gyártó, amely gyárilag szerver- és gyengeáramú termekre alkalmas berendezéseket tart a kínálatában. Ráadásul ezt olyan frappáns módon teszi, hogy a készülék alkalmas komforthűtésre is, ill. szerver üzemmódban egy egyszerű kis mikrokapcsoló, illetve egy kis átkötés beállításával adható meg az, hogy mostantól nem komfort, hanem szerverhűtésről beszélünk.

Érdekességképpen elmondanám, hogy az átkapcsolásnak azért van jelentősége, mert abban az üzemmódban, ahol a berendezés alkalmas a külső nagyon hideg időben is a hűtésre, egy kis hűtőközeg hang hallható a beltéri egységben. Egyszerűen hallani azt, ahogy a csövekben lévő anyag áramlik. Ez komforthűtések esetében, különösen egy olyan cégnél, amely rendkívüli módon ügyel arra, hogy a berendezései a leghalkabbak legyenek, némileg zavaró lehet.

Ezért találta ki a Daikin azt, hogy egy egyszerű átkapcsolással lehet eldönteni, hogy az adott installálás az komforthűtést szolgál vagy pedig szervertermi hűtést.

 

Kicsit talán gyakrabban találkozhat azzal a megoldással a megoldást kereső, hogy ún. téli szett beépítésével próbálják meg, próbáljuk meg ezt a fajta funkciót ellátni. A téli szett beépítése igazából azt jelenti, hogy azt a kétféle elemet, amelyet a cikk előző részeiben említettem utólagosan építik bele a készülékbe.

Ez egészen konkrétan a karterfűtést, az olaj ledermedését gátló elektromos fűtőszálat jelenti, ill. egy olyan kis elektronikát, amely biztosítja, hogy a ventilátor a külső hőmérséklettel arányos módon áramoltassa át a levegőt a kültéri egységen, azaz hogyha már nagyon lehűlt kint a levegő, akkor csökkentett vagy akár 0 fordulaton működjön a ventilátormotor.

Ez a megoldás egy jó minőségű berendezésbe beépítve egy viszonylag biztonságos és viszonylag működőképes rendszert eredményezhet. A viszonylag szót azért vagyok kénytelen hangsúlyozni, mert ez a megoldás kb. -5, -7 fokig nyújthat megfelelő biztonságot.

 

Ha a szerver helység épületszerkezete olyan, hogy -5, -7 fok külső hőmérséklet alatt már képes az épület önmagában elvezetni azt a hőmennyiséget, amelyet az egyébként fűtetlen szerverszoba termel, akkor ez egy egész korrekt és egész jó megoldás lehet.

 

Ha belegondolunk, hogy egy fűtetlen szoba, amelynek esetleg 1 vagy 2 határoló fala is van a külvilággal, neadjisten nem túl jól szigetelt ablakai vannak, az elég hideg lehet fűtetlen állapotban.

Így adott esetben elegendő is lehet arra, hogy az oda telepített informatikai berendezések hőterhelését ilyen hidegben már önmagában elvezesse.

Ezt azonban elég pontosan ki kell számolni és csak abban az esetben javasolt a téli szettes alkalmazás beépítése, hogyha ez a hőmennyiség elvezetés garantálható.

 

Saját praxisomban találkoztam már olyan problémával, hogy komoly nevű klíma berendezés gyártó saját gyári téli szettel felszerelt berendezése egyszerűen nem volt képes megbirkózni ezzel a feladattal.

A probléma nagyon egyszerű volt: a szerverterem egy irodablokk kellős közepén állt. A legközelebbi külvilággal határos fal minimum 20 méterre volt a szerverszobától, míg a szerverszobát körben természetesen télen jól fűtött irodahelységek vették körül.

Ez azt eredményezte, hogy a szerverszobának gyakorlatilag ugyan olyan szintű hűtésre volt szüksége az év 365 napjában. Nyári időszakban igazából komoly épülethőterhelés már nem érte a szerverszobát, de téli időszakban sem volt semmi lehetőség arra, hogy akár a legkisebb mennyiségű hőt is elvezesse az épület.

 

Erre pedig már nem volt képes -15 fokban az a fajta megoldás, ami egyébként - még egyszer hangsúlyozom - gyári, és bizonyos határig teljesen korrektnek tekinthető műszaki megoldás volt.

A feladatot egyébként egy Daikin készülékkel oldottuk meg, amely gyárilag szervertermi hűtésre is alkalmassá volt téve, tehát nem kellett semmiféle kiegészítőt beépítenünk.

És ez most a 2005-2006-os rendkívül hideg tél körülményeit is teljesen korrekt helytállással vészelte át.

 

A javaslatom tehát a DAIKIN speciális, szervertermekre optimalizált készülékcsaládja. Kérem, gondolja át: Önnek egy-két nap szerverleállás mennyibe kerül? Számoljon, mielőtt dönt!

 

Ha az Ön biztonságot és nyugalmat szeretne bájtjainak és bitjeinek, rendelje meg bátran a DAIKIN speciális, szervertermi használatra alkalmazható készülékeinek valamelyikét, akár most.

 

Az Első Lakáshitel, a Virus Buster, a 3M Magyarország, a PSZÁF szervereit is a coolklima.hu DAIKIN készülékeken alapuló klímamegoldásai védik.

 

Hogyan kerülhetne ez a remek berendezés Önhöz?

A dolog egyszerűbb, gyorsabb és leginkább komplikációmentesebb mint azt valaha gondolta. Legalábbis az ügyfeleim 99% ezt állítja, miután beszerelték a készülékét. Nézze csak:

 

"Kedves Tamás!

     

Cégükről csak pozitív visszajelzést tudok adni. Az előkészületi időben kijöttek megnézték a hűteni kívánt szobát, majd annak megfelelően adtak ajánlatot.

Az ajánlatban rugalmasak voltak és a készüléket a vállalt határidő előtt felszerelték (két hét helyett már 5 nap múlva üzembe helyezték). Az elvégzett munka gyors és jelenlegi ismereteink alapján megfelelően szakszerű volt.

A készülék tökéletesen működik és tartja a 18 C fokot a szerverszobánkban.

     

Ezúton is köszönöm a gyors és remek munkát.

 

Üdvözlettel

Gyurik Csaba

Szolgáltatási és Üzemeltetési osztályvezető

VirusBuster Kft."


Tehát a következőképpen kerül ez a készülék Önhöz:


  1. Ön kitölti az ebben cikkben található megrendelőlapot. Az egész nem tart tovább öt percnél. Ebben az esetben ajánlatunkat az online rendelésre való tekintettel megtoldjuk a következő ajándékkal:

 

Bónusz: Egy flakon csírátlanító folyadék biztonsági adatlappal, 5 000,-Ft értékben.


  1. Az ügyfélszolgálatunk 24 órán belül visszahívja Önt egy gyors adategyeztetés végett. Ezen a ponton megbeszélik a készülék kiszállításának idejét, és az üzembe helyezéssel kapcsolatos kérdéseket.

    Ennek a telefonbeszélgetésnek az Ön még pontosabb kiszolgálása is célja. Munkatársunk a egyeztetés alkalmával arról is meggyőződik, hogy az Ön által elképzelt klímamegoldás ténylegesen kivitelezhető. (elhelyezés, műszaki megoldások, stb.)

Ha a feltett kérdések valamelyikére nem sikerül közösen megnyugtató választ találnunk, egy alaprajz és a számítógépek műszaki paramétereinek elküldése után - e-mailben vagy faxon - 95%-os pontossággal meg tudjuk határozni, hogy nyugodt lelkiismerettel nekivághatunk-e a munkának.

Ha bármely kétely fennmarad a fentieket követően, mindenképp megtekintjük a helyszínt, mielőtt a telepítés megkezdődne.  1. Megrendelését akkor tekintjük véglegesnek, ha eddig a pontig eljutottunk. A készülék árának kiegyenlítése történhet szállításkor készpénzben, vagy átutalással előre, ahol a megfelelő összegnek a kiszállítás időpontjáig meg kell érkeznie bankszámlánkra.

    A megrendelt készülék típusától, értékétől és szállítási határidejétől függ az, hogy kérünk-e előleget a rendelés véglegesítéséhez. Az előleget készpénzben és átutalással lehet megfizetni. Ennek szükségességéről, összegéről és a fizetés módjáról kapcsolattartó kollégánk tájékoztatni fogja.

    4. Beszerelés. A készülék üzembe helyezés kapcsán két alapvető lehetőség közül választhat:


A/ Velünk szerelteti be a készüléket, amely esetben a beszerelést örömmel és magas színvonalon elvégezzük, de melyet - főleg a nyári leterheltségünk miatt - csak 2-3 hetes határidővel tudunk elvállalni. Ebben az esetben az üzembe helyezés díja nettó 30 000,- Ft a munkadíj, és nettó 20 000,- Ft az anyagár (5 m távolságig). Így a teljes szerelés díja tehát összesen 50 000,- Ft+Áfa azaz 60 000,-Ft.

A beszerelés várhatóan 3-6 órát vesz igénybe, és az Ön igényeinek és elképzeléseinek a legteljesebb figyelembevételével történik. A végletekig ügyelünk arra, hogy a lehető legkisebb felfordulást okozzuk és azt is a lehető legrövidebb ideig.

 

"...meglehetősen szokatlan volt munkavégzésük: ehhez a profizmushoz a kivitelezés (tisztaság, pontosság, gyorsaság) tekintetében nincs hozzászokva a magyar ember."

Kerék-Bárczy Szabolcs


"...minden eddigi benyomásom önökkel kapcsolatban, igen kedvező. Két emberük teljesítménye, a tízes skálán mért kilenc pont! Ez az emberileg elvárható maximum. Köszönöm."

Kárpáti

B/ Ön mással kívánja beszereltetni a készüléket. Ebben az esetben
annak érdekében, hogy a beszerelés során minden rendben menjen, azon túl, hogy a beszereléssel kapcsolatos előzetes telefonos tanácsadást mindenképpen biztosítjuk Önnek a következő Bónusszal is megtoldjuk az ajánlatunkat:

Bónusz: Hogyan üzemelje be és működtesse az új klímaberendezését? - Bónusz tanulmány
Ez a 12 oldalas útmutató felkészült minőség ellenőrré változtatja Önt a saját lakásában. Ennek az információnak a birtokában könnyedén és leginkább biztonsággal felügyelheti a berendezését üzembe helyező bármely szakember munkáját. Ez a tanulmány a benne közzétett szakmai fogásokra való tekintette 7 000 Ft értéket képvisel.

Így abban az esetben, ha on-line rendeli meg a készüléket, összesen 12.000 Ft értékű ajándékot tudhat magáénak.

 

Hát így kerül ez a klímaberendezés Önhöz.

Ha szeretné tudni, hogyan becsülheti meg szerverterme kapacitásigényét,

 

Kérem, ha úgy érzi, hogy megtalálta az Önnek megfelelő szervertermi klímamegoldást, ne habozzon és rendelje meg a készüléket most.

 

Innentől minden könnyen és szinte magától megy. Szerverei biztonsága szinte észrevétlenül emelkedik minimum 100%-ot!

 

Üdvözlettel:

 

 

Medgyesi Tamás

okleveles gépészmérnök

épületgépész, cégvezető

medgyesi@coolklima.hu

 

 

ui: Őszintétlen lenne letagadni, hogy pályafutásom kezdetén néhány „olcsógép+téliszett” szervertermi megoldás kikerült a kezeim közül. Azonban ezek a kivitelezések nemcsak izzadó bájtokat is biteket, hanem igencsak gyöngyöző homlokot eredményeztek a számomra.

Hamar megtanultam, hogy ezek a kérdések lényegesen komolyabb problémák lehetőségét hordozzák magukban, mint amilyen komolyan a legtöbb üzemeltető és - valljuk be - klímatelepítő kezeli.